Марта Джидо представя романа си „Тръпка“

 Марта Джидо представя романа си „Тръпка“

Полската писателка Марта Джидо идва в София, за да представи романа си „Тръпка“. Водещ на събитието ще бъде Дарина Анастасова и ще участват преводачът на книгата д-р Петър Лянгузов от Българския културен институт във Варшава и Кристиян Янев от СУ „Св. Климент Охридски“.
Историята се върти около двама тийнейджъри от времето преди Фейсбук и Инстаграм, когато любовните писма се пишеха с химикалка, снимките се проявяваха от лента, а за да се обадиш по телефона се чакаше на опашка пред кабината. Това е свят, лишен от привидната необходимост всичко да се случва на секундата. Безумно влюбени един в друг и отбягващи на всяка цена думите „обичам те“, двамата опознават взаимно емоциите си и собствената си телесност, не се страхуват да експериментират, жадни да опитат от всичко. Години по-късно двама души, около четиресетгодишни, се срещат случайно и разбират, че в тях тлее искрица от младежката страст. Някъде в рамките на ежедневността, между приготвянето на вечеря за децата и плащането на поредните вноски по кредита, те започват да се срещат и да си припомнят страстта, която ги е тласкала един към друг и едновременно с това не им е позволявала да бъдат заедно. Героите се връщат към преломните моменти, за да си зададат въпроса „какво можеше да бъде, ако… ?“
Марта Джидо (1981) е писателка, сценарист и режисьор на документални филми, завършила филмовото училище „Леон Шилер“ в Лодз. В съавторство с Пьотр Шливовски заснема редица ленти, сред които „Даунтаун“ (2010, удостоена с наградите „Кшищоф Кешловски“ на Полския филмов институт и „Холивудски орел“ през 2011 година), „Солидарността според жените“ (2014), посветена на жените участнички в антикомунистическата опозиция и движението „Солидарност“ през 80-те години на миналия век, и „Силата на жените“ (2018), проследяваща историята на първите полски суфражетки. Литературния си дебют Джидо прави на 16-годишна възраст, като публикува кратки разкази в литературната периодика. Автор е на новелата „Следа от мама“ (2003), документалната книга „Жените на „Солидарност“ (2016), сборника с разкази „Сезонът на ягодите“ (2021) и романите „Мида“ (2005) , „Матрьошка“ (2013) и „Тръпка“ (2018), отличен с Наградата за литература на Европейския съюз за 2019 година. В книгите си Марта Джидо застъпва теми като феминизма и еманципацията, женската солидарност, освобождаването от табутата на телесността, а героините ѝ не се страхуват да грешат – те са несъвършени, търсещи себепознанието, което да ги освободи от наложените им стереотипни роли.
Представянето ще бъде на 29 август в Къщата за литература и превод, ул. „Латинка“ №12, със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации