Мат Деймън и Адам Драйвър в последен дуел

 Мат Деймън и Адам Драйвър  в последен дуел

Майсторът на историческия епос сър Ридли Скот отвежда на пътешествие назад във времето между 1370 и 1386 година.
„Последният дуел“ разказва истинска история на едно престъпление и на съдебен спор, който довежда до законен смъртоносен дуел в средновековна Франция. Дуел, който противопоставя двама мъже, двама приятели и те трябва да докажат собствената си правота пред очите на Кралството и Бог.
Филмът стъпва на едноименния роман на Ерик Джагър. Сюжетът се завърта около завърналия се от бойното поле нормандски рицар Жан дьо Каруж (Мат Деймън), който открива, че съпругата му Маргьорит (Джоди Комър) обвинява в изнасилване неговия стар приятел, оръженосеца Жак Льо Гри (Адам Драйвър). Въпреки че има съмнения, че думите на бременната Маргьорит не са истина, Дьо Каруж предизвиква на официален съдебен дуел до смърт твърдо отричащия да има каквато и да е вина Льо Гри. Предстои яростна битка, при която всеки от участниците в конфликта може да срещне своя фатален край, защото според законите на страната по онова време, ако Дьо Каруж загуби спора, съпругата му ще бъде осъдена на смърт чрез изгаряне на клада за фалшиво обвинение.
Два часа и половина е доста дълга продължителност за филм, в който мащабни военни действия не са основното действие. Това е така, защото историята е разказана три пъти от героите на Мат Деймън, Адам Драйвър и Джоди Комър. Разликата е в работата на камерата, детайлите, в погледите на действащите лица. И въпреки това се е получил въздействащ филм, такъв какъвто Ридли Скот умее да прави.

Велин Манов

Подобни публикации