Международен филмов фестивал „На брега“

 Международен филмов фестивал „На брега“

Международният филмов фестивал „На брега“ организира осем прожекции на късометражно кино през месец септември. Очакват се пет прожекции на различни места в София, две във Франция – в Париж и в Страсбург и една в зала „Антракт“ в Шумен.
В София, съвместно с фестивала „Реките на София“, на 3 септември ще се постави началото на фестивалната програма с прожекцията „По течението“ – селекция на световно документално кино с фокус към опазването на водите. Прожекцията ще се състои до Лъвов мост, на открито, в коритото на Владайска река със свободен вход.
От 4 до 6 септември, в три последователни вечери в кино Кабана, ще се състои основната конкурсна програма на фестивала, в която ще има филми на разнообразни теми и в различни жанрове от 10 различни страни, сред които Кения, Индонезия, Норвегия, Израел, Португалия, Великобритания, САЩ, България и други. След прожекциите ще има дискусия с присъстващите режисьори на филмите, последвана от коктейл. Международното жури в състав проф. д-р Ивайло Христов, Вернис Клиер, Майя Виткова-Косев, Илия Волок и Яна Титова ще определи победителите и ще връчи статуетката за най-добър филм. Водещи ще бъдат Весела Бабинова и Христо Пъдев.
На 30 септември в пространството за младо изкуство YALTA ART ROOM ще бъде откриването на едногодишната инициатива „Вечери на българския късометражен филм – прожекции и дискусии“, което ще бъде последвано от коктейл. Целта на тези прожекции е да показва най-добрите кинематографични постижения на младите български творци за годината и да създаде пространство, където късометражното българско кино да продължи своя живот и да се срещне с публиката.
На 23 септември в зала „Антракт“ в Шумен, се поставя началото на ежемесечни прожекции, в които ще се представя разнообразна програма от световно и българско кино. Заглавието е „Късо кино с вино“, тъй като зрителите ще имат възможност да се насладят на различни видове вина по време на прожекциите.
Прожекции под надслов „Български кино клуб в Париж и Страсбург“ ще се състоят на 22 септември в Страсбург, в кино Cinema star и на 23 септември в Париж в Кристин Синема Клуб. Ще бъдат представени един пълнометражен и един късометражен филм. Режисьорите на филмите ще присъстват за среща с публиката.
Международният филмов фестивал „На Брега“ е създаден през 2018 година. Мисията му е да популяризира два типа късометражно кино в България – българския късометражен филм и световното документално кино на тема опазването на околната среда. Целта му е да запознае зрителите със световните екологични проблеми и да развие в тях отношение към нашата природа.

Велин Манов

Подобни публикации