Международният конкурс на Синелибри

 Международният конкурс на Синелибри

Кадър от филма „Колибрито“

След по-малко от месец е официалното откриване на Синелибри. Възхитителна кино-литературна програма очаква зрителите. Тя е амбицирана не просто да ги изтръгне за малко от грижите на деня, а да им помогне да преоткрият себе си и хората около тях в странното време, в което живеем.
Заглавията в конкурса за пълнометражен игрален филм са обособени в секция с красноречивото заглавие Veni, vidi, vici („Дойдох, видях, победих“). Тя включва 10 отбрани кинопродукции, всяка от които заслужава специално внимание. Сред тях е дългоочакваният дебют в игралното кино на българския аниматор Теодор Ушев. Екранизация по мотиви от романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров „φ1.618“ ще потопи зрителите в мистериозния свят на биотитаните – микронация от безсмъртни, биологически съвършени хора. В конкурса влизат стилната драма „Колибрито“ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, събрал възторжени отзиви и от критиката, и от широката публика, както и новият филм на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия „Невинният“. Копродукцията на Италия, Белгия и Франция „Осемте планини“ е хипнотична адаптация по романа на Паоло Кониети, заслужено номинирана за „Златна палма“ и удостоена с Наградата на журито от кинофестивала в Кан; драматичният романс „Алени платна“ на режисьора Пиетро Марчело е свободна адаптация по повестта на Александър Грин „Корабът с алени платна“. „Да живееш“ е изключително любопитен британски римейк на японския шедьовър Ikiru (1952), дело на режисьора Акира Куросава, и ще бъде прожектиран у нас веднага след участието си на фестивалите във Венеция и Торонто. Сценарият е дело на Нобеловия лауреат за литература Казуо Ишигуро. „Петер фон Кант“ е последният филм на изтънчения провокатор на френското кино Франсоа Озон, оригинална интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ на Райнер Фасбиндер. Тази бляскава поредица от заглавия ще бъде допълнена от ирландското явление „Мълчаливото момиче“, една безупречно композирана драма на режисьора Колъм Бърейд, която ще се бори и за наградата „Оскар“. В състезателната програма на Синелибри участва и отрупаната с отличия индонезийска историческа драма „Преди, сега и после“ на режисьорката Камила Андини, един филм с незабравима атмосфера и сияйни актьорски превъплъщения. За наградата за най-талантлива литературна адаптация тази година ще се съревновава и копродукцията на Италия и Франция „Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „Златна палма“ и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля (Пиерфранческо Фавино) и най-добър актьор в поддържаща роля.
Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, като отново ще има паралелно дигитално издание в онлайн платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации