Международно триенале на сценичния плакат

 Международно триенале на сценичния плакат

Предстои юбилейното десето издание на Международното триенале на сценичния плакат.
След прегледа на над 3000 предложения, селекционното жури в състав: Божидар Йонов, Албена Спасова, Георги Лозанов, Иван Кашлаков, Камен Балкански, Мила Лозанова и Парашкев Фереджанов, подбра около 350 плаката за представяне. Десетото издание се отличава от всички предходни, не само защото юбилеят предразполага към ретроспекции и прогнози, а и защото последните три години подложиха на изпитание гражданската и творческа чувствителност на плакатиста, а мотото на десетото триенале Силата на плаката, явно откликва на тези нагласи. Пандемията и войната в Украйна оставят отпечатък върху представените произведения, разширяват обхвата на форума и потвърждават възгледа, че светът е сцена, а плакатът – нейно огледало.
За поредна година домакин на юбилейното триенале е Националният дворец на културата, а съпътстващите изложби са планирани за „Квадрат 500“ и залата на СБХ „Райко Алексиев“. Акцент са художествените намеси в градската среда (площад „Славейков”, оградите на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, НХА, на Националното музикално училище и на 95 СОУ; фасадата на Националната музикална академия и други), защото връщат плаката на естественото му място – улицата, която е и най-влиятелната галерия за това изкуство.
Тези външни изложби целят да подготвят публиката за предстоящото триенале, защото през целия ноември столичната културна сцена ще бъде наситена с редица изложбени и образователни събития, съставящи богата програма на тазгодишното издание. Организаторите подготвят още редица прояви, издания, демонстрации и срещи с международното жури.
Международно триенале на сценичния плакат ще се проведе между 1 и 21 ноември със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации