Мелба срещи за 18-и път

 Мелба срещи за 18-и път

Николай Петров-Glow

Актуални и забележителни със своя подход български проекти в областта на дизайна ще бъдат представени по време на 18-ото издание на Мелба срещи. То ще представи работата на творци от три различни сфери, свързани с дизайна – илюстрация на книги, графити и продуктов дизайн. В срещата ще участват Мира Мирославова, Николай Петров-Glow, Радина Попова и Петър Захаринов.
Мира Мирославова е илюстратор на детски книги и визуален артист. Сред заглавията, излизали с нейни илюстрации, са „Принцесешки истории“ на Катя Антонова; „Нявгабъде“ и „Включи нощта“ на Рей Бредбъри; „Приключенията на Лиско по море“, „Лиско в гората“ и „Лиско при квадратните същества“ на Борис Априлов; „Приказка за долната земя“ на Ирена Първанова; „Дракончето Ринти“ на Доника Ризова. Мира е илюстратор към нюйоркската The CAT Agency, специализирана в работата с илюстратори на детски книги. На Мелба срещи тя ще разкаже за работата си по книгата Where you’ve got to be, която беше представена по-рано през септември на Медисън Авеню в Ню Йорк и ще сподели повече детайли за работата с чужда агенция.
Николай Петров-Glow е независим графити артист и дизайнер. Той участва в редица фестивали за графити изкуство и множество групови изложби в страната и чужбина. Автор е и на четири самостоятелни изложби. Glow е първият графити артист, който през 2020 година създава стенопис в атриума на „Квадрат 500“ по покана на Националната галерия. Неговият Най-актуален и мащабен проект е Good Game / Добра игра – баскетболно игрище и зона с две маси за тенис в София. В рамките на форума той ще разкаже за процеса зад трансформирането на публични пространства и в частност за работата на терен по положителната трансформация на баскетболното игрище.
Радина Попова и Петър Захаринов са лицата зад DiFOLD, които разработват технология на сгъване на пластмасови контейнери за многократна употреба, която предлага зелени алтернативи в бита и логистиката. Те ще представят пътя на оригами бутилката за многократна употреба – от избистрянето на концепция, моделиране и 3D принтиране, през предварителното производство, до крайната цел – масовото производство.
Мелба срещи е формат, чрез който се споделя опит, свързан с реализацията на актуални проекти в областта на дизайна, а на фокус са идеите, детайлите и процесите, които стоят зад всеки един от тях. Характерно е, че при тях се залага на качественото и преднамерено смесване на сферите на дизайна и съвкупността от силни идеи с потенциал да променят и развиват средата към по-добро.
Събитието ще се проведе на 11 октомври в The Steps със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации