Метавселената на Жан-Мишел Жар

 Метавселената на Жан-Мишел Жар

Ден след голямото завръщане на Жан-Мишел Жар на световната сцена с новия си албум Oxymore, предстои да се излъчи документалният филм на журналиста Георги Тошев „Метавселената на Жан-Мишел Жар“.
С оператора на BBC Тристан Коуп двамата се срещат с музиканта в Лондон преди няколко седмици. Тошев е поканен с още 20 журналисти от цял свят в специално метастудио в Хамстед, за да чуе дългоочакваната нова продукция на бащата на съвременната електронна сцена. Студиото се намира в подземията на стара църква, на метри от къщата на Мадона.
„Особено е усещането, когато пред теб застане човек, с чиято музика си израснал“, признава Тошев. Той си спомня, че първата плоча с музика на Жар получава в началото на 80-те години като подарък за рождения си ден. Оттогава е почитател на френския композитор: „Исках да го попитам толкова много неща, трупани у мен като въпроси през годините. Имахме дълбок и смислен разговор, защото Жан-Мишел не е просто един талантлив музикант. Той се интересува от философия, история, политика. Зрителите за пръв път ще разберат защо е толкова слушан и ценен в страните от Източна Европа“.
Жан-Мишел Жар е вписан в Книгата на рекордите на „Гинес“ като музикантът, събрал най-много зрители на концерт – в Москва през 1997 г. с 3,5-милионна публика. 75 милиона зрители пък са го гледали на стрийминг по време на Новогодишния му концерт през 2021 г. от катедралата „Нотр Дам“ в Париж. Жар е продал повече от 85 милиона копия от своите албуми по целия свят.
Oxymore е неговият 22-ри студиен албум, а за записите му се използват най-новите технологии.„Както подсказва заглавието на албума – Oxymore, опитах се да свържа елементи, които изначално нямат нищо общо помежду си. Например – да смеся звука на кларинета със звука на дъжда. Или песента на птицата с песента на мотора… или на електрическа китара. И да създам музикално произведение. Това е в основата на електронната музика, която създаваме днес”, разказва Жар пред Тошев.
Как се променя електронната сцена, за отношенията на Жан-Мишел с едни от най-красивите актриси в света като Шарлот Рамплинг, Изабел Аджани и Ан Парийо, за липсата на баща в семейството и музикалните му пътешествия през годините, разказва филмът.
„Метавселената на Жан-Мишел Жар“, част от поредицата „непознатиТЕ“, ще бъде излъчен на 22 октомври по биТиВи.

Велин Манов

Подобни публикации