Миграцията и ксенофобията при екранните и сценичните изкуства

 Миграцията и ксенофобията при екранните и сценичните изкуства

Интерактивно онлайн обучение на тема „Миграцията и ксенофобията във фокуса на екранните и сценичните изкуства” ще бъде с лектор Николай Йорданов, сценарист, продуцент и преподавател в НАТФИЗ.
Въпросите, които ще бъдат засегнати и дискутирани в рамките на обучението:
– как съвременната световна и европейска кино- и театрална сцена третира наболели обществени теми и в частност темите, свързани с миграцията и бежанските кризи;
– каква е ролята на изкуството за овладяване на националистическите страсти, разгарящи ксенофобията, и за утвърждаването на универсални хуманни ценности;
– способно ли е киното да трансформира действителността и трябва ли да участва в моделирането на обществени нагласи;
– какво е значението на публичните дискусии за неутрализиране на ксенофобските настроения;
– подходи при писане на киносценарии/драматургия, засягащи актуални и болезнени за обществото теми;
– достатъчно толерантно ли е българското общество към мигрантите и бежанците и могат ли киното и театърът да „инжектират“ разбиране и съпричастност в този смисъл.
Николай Йорданов е завършил „Кинознание“ и „Мениджмънт в екранните изкуства“ в НАТФИЗ. От 2002 година е сценарист, редактор и креативен продуцент в десетки телевизионни предавания. От 2018 година е асистент по драматургия и преподавател по „Риалити ТВ формати“ и „Производство на тв шоу програми“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и лектор на различни семинари. Автор е на две книги – биографичната „Записки от ада“ в съавторство с Валя Червеняшка, която ще бъде преиздадена в ново разширено издание и аудио вариант през тази година, както и на номинирания за награда „Хеликон“ роман „Не казвай на мама“.
Обучението ще се проведе на 31 март във фейсбук страницата на платформата АртАкция.

Велин Манов

Подобни публикации