Микеле Плачидо идва в България за новия си филм

 Микеле Плачидо идва в България за новия си филм

Броени дни след световната му премиера, филмът „Сянката на Караваджо“ ще бъде показан по време на Киномания. За гала прожекцията в България специално пристига неговият режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли – Микеле Плачидо, познат у нас най-вече с образа си на Корадо Катани в култовия сериал „Октопод“.
Плачидо ще представи филма си, а прожекцията ще бъде предшествана от среща на публиката с италианската звезда. Прочутият актьор и режисьор за последно е бил в България точно преди 20 години за снимките на сериала „Сорая“. „Сянката на Караваджо“ бе показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим извън конкурсната програма и беше радушно приет от публиката.
Действието се развива през 1600 година в Италия, където Микеланджело Мериси (Караваджо) е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на свой агент, известен като „Сянката“ да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.
С този филм Плачидо разкрива дълбоката, противоречива и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век. Филм-събитие за бурния и провокативен живот на един гениален творец.
В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват също самият Плачидо, Луи Гарел, Изабел Юпер, Лолита Шама и други. В продукцията има и българска следа. Мони Овадия играе известния италиански свещеник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, но почти веднага с родителите си се мести в Милано.
Микеле Плачидо ще представи „Сянката на Караваджо“ на 19 ноември в зала 1 на НДК. Киномания ще се проведе между 17 ноември и 4 декември.

Велин Манов

Подобни публикации