Мимето се завръща

 Мимето се завръща

Книгата на Асен Босев „Мимето“ поставя началото на поредицата „От библиотеката на мама“.
„Имат си мама и татко дете – и за детето си грижат се те. Гледат го, сякаш е цвете в саксия, всичко поднасят му те на тепсия.“ В годините назад вероятно много деца са слушали по свой адрес тези строфи от вечната поема на Асен Босев „Мимето“, която се е превърнала в неотменна част от порастването на няколко поколения. Ето защо в навечерието на 108-ата годишнина от рождението на писателя сатиричната книжка излиза отново в оригиналния си вид с емблематичните илюстрации на Борис Димовски.
Колкото до историята на Мимето – за мнозина тя звучи познато, но винаги е актуално предупреждение към големите – как да се държат с малките. Според редактора на книгата Гергана Рачева тази колоритна героиня отдавна се е превърнала в нарицателно име за всички глезени деца, задушени с прекомерна обич от своите майка и татко.
Историята на капризното и мързеливо дете, около което се въртят всички вкъщи, се повтаря, припомня се укорително през годините, през смях и болка. Но си остава все така ярко доказателство, че миметата не само не намаляват, а и днес е лесно да бъдат разпознати навсякъде около нас.
„Мимето“ се издава от „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации