Мирей Матийо за първи път в България

 Мирей Матийо за първи път в България

Грандамата на френския шансон Мирей Матийо ще гостува за първи път в България. Концертът ще се състои малко по-рано от последната обявена дата. Причината е отпадането на Русия от турнето. Очаква се Мирей Матийо да зарадва хилядите си фенове в България с невероятно шоу.
Изпълнителката коментира: „Нямам търпение най-после да тръгна отново на турне и да се срещна за първи път с българската публика в София. Няма нищо по-красиво от споделените емоции на живо чрез музиката и обичаните песни. Очаквам Ви и се радвам, че ще се видим съвсем скоро!“
„Врабчето от Авиньон“, както е наричана още Матийо, е изпяла над 1200 песни на 8 езика и продава над 200 милиона албума. През годините изпълнява дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас. Въпреки че често е сравнявана с Едит Пиаф, пътят ѝ е напълно различен. От началото на кариерата си през 1965-а Мирей Матийо не е преставала да твори и да дарява почитателите си с широката си усмивка.
През 2018-а, след 13 години затишие, Мирей Матийо издава албума Mes Classiques („Моите класики“), в който отдава почит на любимите си творби от света на класическата музика. В него тя записва 18 песни на седем езика – френски, английски, немски, испански, италиански, руски и латински. Включени са творби от Джузепе Верди, Волфганг Амадеус Моцарт, Жак Офенбах, Георг Фридрих Хендел, Пьотр Чайковски, Франц Шуберт Йоханес Брамс, Габриел Форе и на испанския композитор и китарист – Франциско Тарега. През 1998 година е удостоена с почетната титла Кавалер на Ордена на Почетния легион.
Мирей Матийо ще бъде на 24 октомври в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации