Мислещите тръстики на Маргарита Младенова

 Мислещите тръстики на Маргарита Младенова

Спектакълът „Мислещите тръстики“ е посветен на поезията на Миряна Башева.
Идеята, композицията и постановката са дело на Маргарита Младенова. Участват Албена Георгиева и студенти от 2 курс, Актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Музиката е на Стефан Димитров.
Маргарита Младенова коментира: „Както в „Пир по време на чума“ (Пушкин) или както в „Любов по време на холера“ (Маркес) – тъкмо сега – в окото на кризата – е време за поезия. Срещу унизителния страх, неверието, ожесточението, глупостта и развалата, срещу проституцията с думите и празното дрънкане – да изправим на сцената „от упор“ силното слово на Миряна Башева, един апостол на съвременната българска поезия.
„Ако сме хора“ – да си припомним нейния ултиматум „за свобода, любов и смърт – това е друго нямаме“; да поемем болката на вселенската ѝ душа; да се заслушаме в толкова живия и днес глас на поетесата – и да чуем как:…над работните чернови, през сънища, стон или кикот бавно надигат любопитни глави Мислещите тръстики.
За нас – нейните връстници – поемите на Миряна и песните на Стефан Димитров са откровение за артистичната ни младост. За двайсетте момчета и момичета от клас „Младеновите“ – нейните говорители от сцената – те са събитие.“
„Мислещите тръстики“ ще бъде на 31 януари и 2 февруари в Голямата зала на Театрална работилница „Сфумато“.

Велин Манов

Подобни публикации