Мистър Брейнуош с първа изложба в София

 Мистър Брейнуош с първа изложба в София

Изкуството на световния уличен артист и режисьор Мистър Брейнуош пристига за първи път в Източна Европа.
Изложбата представя иновативния стил на едно от най-провокативните лица на съвременното изкуство с рожденно име Тиери Гета. Френският артист създава своята международна репутация в Лос Анджелис, където живее от 15-годишен. През 2006 година той оставя своята видео камера, за да атакува улиците с пшеничена паста, спрейове, четки и кофи с бои, шаблонни изображения и закрепени постери на любими икони. Дебютира през 2008 година с изложба озаглавена „XXL: Животът е красив“, която го изтласква на преден план в артистичната сцена. Става разпознаваем, когато през 2010 година сътрудничи с Банкси в номинирания за „Оскар“ документален филм „Изход през магазина за сувенири“. Същата година неговата картина „Чарли Чаплин Розов“ достига рекордна цена от 100 000 долара в Ню Йорк. Творбата е огромно платно, показващо Чаплин с кофа боя и четка в ръка, обогатена с образа на Мадона и сърце. Той е създал обложки на албуми на: Мадона и Майкъл Джексън и е брадирал компаниите Кока Кола и Леви’с.
Ключов образ в картините му, станал знаков за артиста, е Айнщайн, който държи надписа „Любовта е отговорът“. Друго известно произведение е принтът с шимпанзе, което със спрей изписва върху стена „Следвай мечтите си“.
Изкуството на Мистър Брейнуош e много характерно. Той създава своите уникални произведения в смесена техника на ценна ръчно изработена хартия или платно. Неговите картини са пълни със цветове и позитивни вибрации. Образите в картините му са известни личности, комични образи, деца, които снимат, или написани послания за подкрепа. Това е и причината защо изкуството му е така ценено от младите хора и защо хората обичат да инвестират в негови произведения, както и да декорират своите домове.
Изложбата ще бъде между 9 юни и 2 юли във Vivacom Art Hall Оборище 5.

Велин Манов

Подобни публикации