Млади класически звезди превземат сцената

 Млади класически звезди превземат сцената

Орелиен Паскал Снимка: Беа Крювейе

Младостта превзема софийската сцена. Четирима изявени млади музиканти, за които светът вече говори, ще партнират на Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров.
Лия Петрова (цигулка), Орелиен Паскал (виолончело) и Александър Канторов (пиано) ще представят Тройния концерт на Лудвиг ван Бетовен. Само няколко дни след това със същия концерт ще партнират на Парижката филхармония. Со Рианг (пиано) ще има удоволствието първа в света да е солист на Поемата за пиано, хор и оркестър „Нотр Дам“ на Роланд Баумгартнер, в който ще се включи и Националният филхармоничен хор.
Списъкът на награди на новото поколение класически музиканти, които ще ще се изявят в София, е повече от впечатляващ.
Талантливият млад пианист Александър Канторов е определян от списание „Грамофон“ като „огнедишащ виртуоз с поетичен чар“, а от Fanfare на „превъплътеният Лист“ През 2019 Александър получава първа награда, златен медал и Голямата награда на XVI Международен конкурс „Чайковски“, като на финала изпълнява Втория концерт за пиано и оркестър на Чайковски и Втория концерт за пиано и оркестър на Брамс. Той е първият французин, печелил конкурса „Чайковски“ в цялата му досегашна история.
На 27 години Орелиен Паскал вече е лауреат на няколко международни конкурса, включително конкурса „Емануел Фойерман“ през 2014, където печели Голямата награда и наградата на публиката, както и конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел и Международния конкурс за виолончелисти „Пауло“ в Хелзинки.
Лия Петрова се превърна в откритие на международната сцена през 2016, когато спечели първата награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания, ръководен от Николай Шепс-Знайдер.
Пианистката Со Рианг е родена в Сеул. Едва петгодишна, Со Рианг започва да свири на пиано и още в следващите години печели награди от няколко национални конкурса. На 16 години напуска Корея, за да учи пиано в майсторския клас на проф. Детлеф Краус вън Висшето музикално училище в Есен, което завършва с диплом за концертиращ пианист. Получава първата награда Folkwang и първата специална награда на Международния конкурс „Брамс“ в Хамбург.
Концертът ще бъде на 17 ноември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации