Модерен прочит на „До Чикаго и назад“

 Модерен прочит на „До Чикаго и назад“

Професор Пламен Антов направи нов, модерен прочит на „До Чикаго и назад“.
„До Чикаго и назад“ отвъд пътеписа. Към генеалогията на Бай Ганю“ ни помага да разберем какво е видял Алеко Константинов през погледа на съвременния човек.
Caмо пътепис ли е „До Чикаго и назад“? Отивайки на Световното изложение в Чикаго през 1893 година, не се ли озовава Алеко на един друг, съвършено нов континент, но не в пространството, а във времето – в антиутопичния „нов свят“ на бъдещия ХХ век, светът на една нова, постхуманна технологична реалност?
От друга страна, случайно ли образът на Бай Ганю се ражда тъкмо там, в Америка, на световния панаир? И не по-малко – в един строго литературен, жанров аспект – не съдържа ли бъдещата творба „Бай Ганю“ генетичното ядро на пътеписа?
Това са някои от въпросите, които се разискват в книгата, която не крие намеренията си да представи нов поглед към познатата творба на Алеко, отдавна изсушена от лесни училищни интерпретации. Предлага се широк културно-антропологичен прочит отвъд рамките на пътеписния жанр, разкриващ неподозирана до този момент актуалност на творбата, изненадващо съзвучна със собственото ни постхуманно съвремие.
„До Чикаго и назад” не просто като пътепис, а като проницателно философско, култур-цивилизационно наблюдение, което в много отношения е изпреварило собственото си време. И между другото – като свидетелство за първия сблъсък на българския колективен човек с модерността.
Едно от достойнствата на книгата е фотоприложението, където за пръв път пътеписът на Алеко е поставен в автентичния си контекст на изложението. Публикувани са фотографии от него и от епохата, които са непосредствена илюстрация на творбата.
„До Чикаго и назад“ отвъд пътеписа. Към генеалогията на Бай Ганю“ се издава от „Книги за всички“.

Велин Манов

Подобни публикации