Модернистите на XX век

 Модернистите на XX век

Литография Picado на Пабло Пикасо

С изложбата, посветена на големите „Модернисти на XX век“ – Пикасо, Шагал, Дали, Миро и Матис, галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 отбелязва своята десета годишнина.
В нея ще бъдат представени 14 нови и непоказвани експоната на: Пабло Пикасо със серията Carnet de la Californie (портфолио, включващо 25 литографии, от изданието 500, отпечатано от ателие Mourlot, Париж) и „Коридите“. Творби на Салвадор Дали от серията Библия Сакра, която съдържа текста на Библията със 105 цветни литографии (смесена техника), създадени през 1963 и 1964 година. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена е от „Ридзоли едишънс“ – Милано, Италия. Произведения на Марк Шагал от Библейската му серия, създадена през 1960 година, която е една от най-емоционалните му серии. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина“, „Молитвата на Йов“ и други. Творби на Хуан Миро и Анри Матис и други.
Част от картините идват от прочутото Ателие „Мурло“ в Ню Йорк, най-големият в света издател на оригинално графично изкуство, което работи с творците. Ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби на модернистите и Ателието. Всички произведения ще могат да бъдат закупени и да станат част от колекциите на българските почитатели.
„Показахме, че българската публика има нужда от арт сцена и с екипа на галерията сме горди с многото проекти и приноса за разцъфтяването на любовта към изкуството у нас. Представили сме многообразие от значими изложби и арт проекти, както и обогатихме арт колекциите на много частни колекционери и корпорации за 10 години съществуване“, споделя Деница Гергова, арт директор на галерията
„Модернисти на XX век“ е между 1 и 22 декември във Vivacom Art Hall Оборище 5.

Велин Манов

Подобни публикации