Момичето, което искаше да спаси книгите

 Момичето, което искаше да спаси книгите

Книгата „Момичето, което искаше да спаси книгите“ e написана от един от най-утвърдените и награждавани норвежки писатели Клаус Хагерюп.
Ана е почти на десет години и много се страхува да порасне. До рождения ѝ ден остават броени дни, а единственото нещо, което я успокоява, са книгите. Защото най-много от всичко Ана обича да чете. Сутрин преди да стане. И вечер преди да заспи. Толкова много, че една от най-добрите ѝ приятелки е библиотекарката госпожа Монсен. Тази история започва именно в библиотеката, където Ана ходи всеки ден след училище. Сред прашните лавици, изпъстрени с цветни гръбчета, я очакват стотици нови приятели. А и някои неприятели. Но от книгите Ана знае, че животът е такъв – не винаги щастлив и слънчев, а понякога мрачен и тъжен. Един ден малкото момиче вижда, че госпожа Монсен е разстроена. И когато я пита защо, Ана за пръв път разбира какво става с книгите, които никой не иска да вземе от библиотеката. Те изчезват. И биват унищожени. Но какво се случва с всички герои, които живеят вътре в тях? С приятелите, които Ана може да открие сред страниците им? Изчезват ли и те? Решена да направи всичко по силите си, Ана знае, че тя трябва да спаси книгите. Дори ако това значи да ги прочете всичките. Но дали това изобщо е възможно? А още по-интересно става, когато в ръцете ѝ попада една по-различна книга.
Изненадваща и вълнуваща за малките читатели, находчива и забавна за вече порасналите книгата е изящен и пълнокръвен разказ за специалната любов към всички невероятни герои, които живеят в книгите.
Преводач на „Момичето, което искаше да спаси книгите“ е Стефка Кожухарова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации