Моцарт под палката на Урош Лайовиц

 Моцарт под палката на Урош Лайовиц

Урош Лайовиц

Концерт за цигулка №3 и Коронационна меса от Волфганг Амадеус Моцарт ще звучат под палката на маестро Урош Лайовиц. Диригентът,познат и обичан от българската публика, ще представи младия цигулар Цию Хе.
Незаслужено в сянката на Волфганг Амадеус Моцарт, гениалният композитор и великолепен изпълнител на клавишни инструменти, остава цигуларят Моцарт. Наред с пианото, той обожавал „нежния и сочен” глас на цигулката и я олицетворявал с човешкия глас. Легендата разказва как на 4 години Амадеус, който вече с лекота свирел на клавира, поискал от баща си да има своя цигулка. Самостоятелно се научил да свири и на 6 години на един домашен концерт изненадал музикантите с желанието да се включи в триото им като „втора цигулка”. След това ги развеселил като изсвирил партията и на „първата цигулка”, преодолявайки всички трудности, въпреки неправилната постановка на пръстите. Третият концерт за цигулка и оркестър в сол мажор е с датировка 12 септември 1775 година. Може с основание да се предположи, че Моцарт е написал произведението за себе си.
Китайският цигулар Цию Хе е един от най-младите солисти, които дебютират в престижната зала „Музикферайн” с Виенската филхармония под диригентството на Адам Фишер през 2017 година. Тогава той е едва на 18 години. През 2014 г. печели I награда, представяйки Австрия на конкурса за млади музиканти „Евровизия” в Кьолн. През 2015 г. печели I награда на Международния конкурс „Моцарт” за млади музиканти в Джухай, Китай. През 2016 г. става победител в Международния конкурс „Моцарт” в Залцбург и конкурса „Йехуди Менухин” в Лондон, получава II и специална награда на Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт” в Аугсбург. В последния сезон Цию Хе свири на фестивала „Би Би Си Промс в парка” в Белфаст, дебютира на фестивала „Джордже Енеску” в Букурещ, изнася рецитали в „Концертхаус” във Виена в поредицата „Големите таланти”. Понастоящем продължава резиденцията си в „Музикферайн” във Виена с трио „Алтенберг” и тяхната редовна концертна серия в зала „Брамс”.
Цию Хе свири на инструмент от 1688 година, изработка на Андреа Гуарнери, предоставен на цигуларя от частен спонсор.
Партитурата на Коронационна меса е завършена на 23 март 1779 година. Най-вероятно тя е написана за Великденската служба, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург. Тя илюстрира дарованието на Моцарт и като блестящ композитор на духовна музика.
В изпълнението ѝ се включва Националния филхармоничен хор и солистите Елена Механджийска, Росица Павлова-Инджева, Любомир Чернев и Николай Веселинов.
Концертът ще бъде на 6 ноември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации