„Моят полицай“ на Бетан Робъртс

 „Моят полицай“ на Бетан Робъртс

Седмица преди премиерата на едно от най-очакваните филмови събития за 2022 година – мащабната екранизация „Моят полицай“ на български език се появява хитовият едноименен роман от британската авторка Бетан Робъртс.
Вдъхновил продукцията с участието на популярния поп изпълнител и актьор Хари Стайлс и носителката на награда „Златен Глобус“ Ема Корин, „Моят полицай“ е изящен и поетичен разказ за любовта и желанието, базиран на трогателната истинска история за живота на известния британски писател Е. М. Форстър.
Във ветровития и крайморски Брайтън през 50-те години на миналия век Марион за пръв път зърва Том – русия, синеок и широкоплещест по-голям брат на най-добрата ѝ приятелка. Том жертвоготовно се съгласява да научи Марион да плува, а първото потапяне в мрачните води, прегърнали градския кей, завинаги измества центъра на живота на Марион. В продължение на три години дневникът на Марион остава единствен свидетел на чувствата ѝ към Том, които от скрито тийнейджърско възхищение прерастват в пламенно влечение и плътно я съпътстват в собствената ѝ трансформация от момиче в жена. И когато един ден той се връща от обучението си за полицай, Марион – току-що завършила учителка – е решена да го спечели. Защото Том винаги е бил мъжът на мечтите ѝ и тя е убедена, че любовта ѝ е достатъчна, за да я превърне в жената на неговите. И за момент сякаш това наистина е така. Докато във връзката им се намесва Патрик – деликатен и фин мъж с око за бляскавия и изтънчен свят на изкуството и пътуванията. Тримата се оказват вкопчени в бесния и нечестен водовъртеж на живота, който ги завлича сред бушуващото море на най-съкровените човешки усещания – нежността и тъгата, мечтите и разочарованията. Скрити тайни и потиснати желания си проправят път към повърхността, а когато бурята се успокои, Марион, Том и Патрик ще трябва да съберат отломките на собствените си души.
Бетан Робъртс създава честен и въздействащ портрет на любовта като спасение, но и позлатен кафез, зад чиито решетки сърцето остава доброволен пленник. Смел до болезненост и изящен в стила си, романът е деликатен разказ за красивите, но сърцераздирателно мимолетни моменти на истинско щастие в живота.
Преводач на „Моят полицай“ е Зорница Русева. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации