Носителят на „Златен лъв“ филм „Събитието“ идва на Синелибри

 Носителят на „Златен лъв“ филм „Събитието“ идва на Синелибри

Анамария Вартоломей в кадър от филма „Събитието“

Психологическата драма „Събитието“ на дебютантката Одри Диван, която беше удостоена с наградата „Златен лъв“ във Венеция преди дни, ще има българска премиера по време на Международния кино-литературен фестивал Синелибри.
Филмът е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно, разкриващ кошмарните ѝ преживявания във Франция през 60-те години на минаия век. Тогава абортите са все още незаконни.
Още две вълнуващи премиери ще предложи кинофорумът. Това са френската романтична комедия „Фантазии“, режисирана от Давид и Стефан Фоенкинос и драматичният трилър „Денят на флага“ на Шон Пен. „Фантазии“ е забавен филмов омнибус, в който шест двойки изследват скритите страни на интимния си живот. Филмът очарова с елегантната си чувственост и непретенциозност, с пикантен диалог и бляскав актьорски състав. Достатъчно е да споменем само имената на Моника Белучи и Карол Буке. В „Денят на флага“ Шон Пен дели екран с дъщеря си Дилън Пен. Филмът пристига у нас след шеметната си премиера на кинофестивала в Кан. Той интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в биографичната ѝ книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“.
Президент на журито на Синелибри е френският писател и киносценарист Гийом Лоран. Той е носител на награди БАФТА и „Люмиер“; номинации за „Оскар“ и „Сезар.“ Негови са за сценариите на филмите „Невероятната съдба на Амели Пулен“ и „Най-дългият годеж“.. В ролята на арбитри тази есен влизат още германският режисьор от афганистански произход Бурхан Курбани, който триумфира с награда „Синелибри“ за майсторска адаптация на монументалния роман „Берлин Александерплац“ през 2020 година, Каролин Бонгран – френска писателка и сценаристка, съавтор на сценария на „Влюбеният Айфел“ и режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
Синелибри е между 2 и 31 октомври.

Велин Манов

Подобни публикации