Награден филм в Кан идва на Синелибри

 Награден филм в Кан идва на Синелибри

„Карай колата ми“ на японския режисьор Рюсуке Хамагучи ще бъде в програмата на тазгдишното издание на кино-литературния фестивал Синелибри. Той спечели наградата за най-добър сценарий на завършилия преди дни кинофестивал в Кан. Филмът е вдъхновен от разказ на Харуки Мураками.
Приятна изненада в Кан беше, че 70% от продукциите, включени в основната селекция, са създадени въз основа на литературни произведения. Организаторите на СинеЛибри са се погрижили родните зрители да се насладят на филми, които бяха прожектирани на европейския кинофорум.
Драматична комедия на Нани Морети „Три етажа“ по бестселъра на Ешкол Нево ще има премиера в рамките на кино-литературния фестивал. Израелският писател представя три самостоятелни изповеди – метафора на основните етапи в теорията за личностното развитие на Зигмунд Фройд. Друго значимо заглавие е „Историята на жена ми“ на Илдико Енеди, адаптация на едноименния роман на Милан Фющ, спряган като връх в неговото творчество. Унгарската режисьорка нашумя с филма си „За тялото и душата“ от 2017 година, който беше удостоен със „Златна мечка“. Интерес предизвикава провокативната френско-холандска биографична история „Бенедета“ на режисьора Пол Верховен, адаптация по книгата на Джудит Браун „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия“.
Ще се насладим и на филма „Между два свята“ на френския писател, киносценарист и режисьор Еманюел Карер с Жулиет Бинош в главната роля. Франсоа Озон ще бъде представен с драмата по действителен случай „Всичко мина добре“. В главната роля е Софи Марсо, а нейни партньорки са Шарлот Рамплинг и Хана Шигула.
Седмото издание на кино-литературния фестивал Синелибри ще премине под мотото „Божествена комедия“, отбелязвайки 700 години от смъртта на Данте Алигиери.
Синелибри ще бъде между 9 и 31 октомври в София и още седем града в България.

Велин Манов

Подобни публикации