Над 4 милиона часа аудиокниги са слушали българите

 Над 4 милиона часа аудиокниги са слушали българите

През 2021 година българските потребители са увеличили двойно потреблението на аудиокниги, което достига до впечатляващите над 4 милиона изслушани часа за една година в платформата Сторител, сравнено с почти 2 милиона за миналата.
„Хари Потър и орденът на феникса“, прочетен от актрисата Силвия Петкова, е най-любимото заглавие в България за 2021 година. След него в класацията за най-слушани аудиокниги през годината се нареждат: „Шантарам“, „Шогун“, „Тютюн“, „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще“, „На изток от рая“, „Sapiens. Кратка история на човечеството“, „Човек на име Уве“, „Монахът, който продаде своето Ферари“ и „Тънкото изкуство да не ти пука“.
Тази година романите са най-предпочитаната категория от слушателите. Огромен интерес се наблюдава и към детските аудиокниги, поради удобството за родителите да пускат чудати истории на децата си и лесно да контролират съдържанието чрез „детския режим“ в приложението. Tретата най-слушана категория е литературата за самоусъвършенстване, следвана от класиката и криминалните истории.
2021 година донесе хиляди нови заглавия в различните категории на платформата и приобщи още нови гласове. Деян Донков, Владимир Пенев, Орлин Павлов, Мая Бежанска, Ники Кънчев, Силвия Лулчева, Ники Илиев са само част от известните личности, застанали зад микрофона на Storytel. За някои от тях това бе и първи досег до света на аудиото. Класацията на най-слушани гласове за 2021-ва оглавява Силвия Петкова, следвана от Момчил Степанов, Даниел Цочев, Георги Георгиев-Гого, Гергана Стоянова, Даниела Йорданова, Христина Ибришимова, Чавдар Монов, Линда Русева и Симеон Владов.
Сторител вече предлага над 350 000 заглавия на български и английски език.

Велин Манов

Подобни публикации