„Наивно. Супер“ и „Доплер“ на Ерлен Лу

 „Наивно. Супер“ и „Доплер“ на Ерлен Лу

От години скандинавистите в България и в света, се забавляват с романите „Наивно. Супер“ и „Доплер на норвежкия писател Ерлен Лу. Най-накрая те излизат на български език.
Ерлен Лу е един от най-ироничните и забавни писатели в страната си. Роден е през 1969 година Снимал е филми, работил е в психиатрия и театър, като учител и журналист. Литературния се дебют прави през 1993-та, а три години по-късно излиза най-успешният му роман „Наивно. Супер“, който досега е преведен на повече от 20 езика. Другият му голям бестселър е „Доплер“. Автор е и на книги за деца, пиеси и сценарии.
„Наивно. Супер“ е забавна, четивна, трогателна и вдъхновяваща книга. Романът е самоироничен разказ от първо лице за живота и перипетиите, през които преминава един 25-годишен мъж, напуснал университета и обзет от размисли за всичко, което го заобикаля. Има грижовни родители, по-голям брат и двама приятели – един добър и един лош. Но му липсва приятелка. Не скъсал връзката си с детството, той попада в ситуации, които будят смях. Но в същото време ни карат да се замислим дали човек не трябва да прави това, което му доставя удоволствие, което го кара да се чувства щастлив и го откъсва от ежедневието.
„Доплер“ подлага на иронична критика презадоволеното ни съвременно общество. Авторът кара да се смееш и да се забавляваш с глупостта и образцовата правилност, сериозно да се замислиш върху живота си и как трябва да го изживееш. Винаги главният герой Андреас Доплер, се е стремял към идеалност – бил е отличен ученик и студент, създал е перфектно семейство и има престижна високоплатена работа. Истински отличник в живота. Но след смъртта на баща си Доплер взима странно решение – да заживее усамотено на палатка в гората, непосредствено до града, далеч от всички и всичко. Това е неговото бягство от действителността – от хората, които не харесва, но му се налага да общува с тях, от малоумните реклами и затъпяващите анимационни филмчета, от осигурения и презадоволен начин на живот. Животът сред природата се оказва като спасителен бряг за него.
„Наивно. Супер“ и „Доплер“ се издават от КВЦ.

Велин Манов

Подобни публикации