Най-големите европейски джаз фестивали се събират в София

 Най-големите европейски джаз фестивали се събират в София

Най-големите джаз фестивали на Европа избраха София за провеждането на един от най-значимите професионални форуми за джаз на стария континент – Европейската джаз конференция. Тя се реализира за първи път в Югоизточна Европа, след като единственият български член – фондация AtoZ се пребори за домакинството в конкуренция с няколко европейски града.
Конференцията е годишното събитие на най-голямата професионална асоциация на културни оператори в сферата на джаза и импровизационната музика на континента. Създадена преди повече от 30 години, Европейската джаз мрежа има 180 члена от 34 държави и спомага за формирането на културните политики в ЕС в сферата на музиката.
Очакват се 400 европейски делегати, представители на различни организации, занинаващи се с джаз музика и културни политики, в това число над 150 музикални фестивала и клубове, експорт офиси, регионални културни институти, агенти, мениджъри и представители на едни от най-големите музикални медии. Всички те ще вземат участие в програмата, включваща конферентни панели, работни групи, нетуъркинг сесии и ключовите за страната ни модули – панел с представяне на българската джаз сцена и презентационните “шоукейс” концерти на 16 проекта от страната. В музикалната селекция участват емблематични артисти като Живко Петров, Антони Дончев, Димитър Бодуров, Борислав Петров, Димитър Льолев и други.
Основната цел на домакините е делегатите да припознаят България като източник на качествена нова музика и така да стимулират износа на наши музикални и културни продукти на европейската сцена и пазари. Темата на конференцията е Breaking new ground, като препратка към нуждата от по-добро интегриране в тази сфера на все още недостатъчно добре представени и познати региони на ЕС, какъвто е нашият. Друг приоритет е по-значимото присъствие на България на културната карта на Европа и спомагане на позиционирането на страната ни като място за културен, фестивален и конгресен туризъм.
„Необходимо е преосмисляне на политиките по отношение на износа на български културни продукти. Подценяването им като част от креативните индустрии е знак за неразбиране, че те са всъщност част от икономиката на страната, и то с огромен потенциал. Това е залегнало в мотивацията ни да сме домакини на този форум, да спомогнем опознаването на културата ни и отварянето на чуждите пазари за българските музиканти. Искаме да създадем устойчив и дългосрочен интерес към тях, както и да имаме по-голямо представителство на културни оператори от България в Европейската джаз мрежа, които да работят активно заедно с други фестивали и организации от Европа“, коментира Петър Димитров, председател на фондация AtoZ и инициатор на провеждането на европейската конференция в България.
Събитието ще се проведе между 22 и 25 септември

Велин Манов

Подобни публикации