Науката за климатичните промени

 Науката за климатичните промени

За милиони хора по света през 2022 година глобалното затопляне е реален и належащ проблем, който променя и влияе на настоящето им. Климатичните промени засягат геополитиката и икономиката, миграцията и здравеопазването, но за широката публика те сякаш остават безлик враг, когото все още не познаваме. С отговорната задача да обогати разбирането ни за най-основната глобална заплаха на нашето време се захваща световноизвестният физик, космолог и популяризатор на науката д-р Лорънс Краус в изданието „Науката за климатичните промени“.
Познат на родните читатели с книгата „Вселена от нищото и известен съратник на Ричард Докинс в каузата за налагане на основан на науката и рационален мироглед в обществото, Лорънс Краус се заема кратко и ясно да представи фундаментални факти за науката за изменението на климата както на специалисти, така и на незапознати с темата и терминологията читатели.
Увлекателна, премерена и все пак отправяща предупредителен вик, „Науката за климатичните промени“ обяснява най-основните физични принципи, на които се базира науката за глобалното затопляне. Изданието признава ролята на човешката дейност като главна причина за изменението на климата, разглежда щетите, които вече сме причинили и сценариите, които ни очакват, ако не променим курса на действията си.
Въпреки това Лорънс Краус не прибягва към алармизъм и избягва да обсъжда подробно най-апокалиптичните сценарии, защото, макар и вероятни, те все още не са сигурни. Макар и да не разглежда глобалното затопляне като политически въпрос, „Науката за климатичните промени“ посочва дори и най-консервативните прогнози за бъдещето са свързани с огромни проблеми за цялото човечество и заплаха за прехраната и подслона на стотици милиони хора. Но освен да предупреждава, най-важната цел на този фундаментален наръчник за климатичните промени е да покаже на читателите, че всички тези проблеми все още могат да бъдат избегнати или смекчени.
Преводач на „Науката за климатичните промени“ е Милена Боринова. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации