Национален фестивал на българското кино

 Национален фестивал на българското кино

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат представени на Националния фестивал на българското кино – награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“.
Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 година.
„Национален фестивал на българското кино – награди на СБФД „Васил Гендов“ наследява значимостта си за професионалната филмова общност като единственият национален форум, който разглежда и оценява труда на отделните професии в киното в различните си конкурсни категории. С избрания формат и осъвременена концепция, отговаряща на потребностите както на професионалната гилдия, така и на по-широката публика, Фестивалът ще се отвори за разнообразни аудитории, ще привлича чуждестранни експерти и ще се превърне в престижен професионален форум с национално и международно значение“, казва Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови дейци.
„Замислени като ежегоден фестивал с богата програма и редица съпътстващи събития, тези награди ще се превърнат в уникално и важно за българската филмова индустрия многокомпонентно професионално събитие, което от една страна цели да популяризира постиженията на българското кино и да изгражда нова публика за него, а от друга – да стимулира работата на кинотворците, като защитава високи професионални критерии и отличава най-добрите. Номинациите за всички професии, без които един филм ни би могъл да бъде създаден, са направени от творческите гилдии към СБФД“, коментира Катерина Ламбринова, директор на фестивала.
Фестивалът ще отличи най-добрите филми в три конкурсни секции: за игрално, документално и анимационно кино, ще оцени постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици. Предвидена е и Специална награда за цялостно творчество. Председателите на журитата са Петър Вълчанов (игрално кино), Андрей Паунов (документално кино) и Златин Радев (анимационно кино), а членове – известни режисьори, оператори, актьори, сценаристи, кинотеоретици и критици.
Победителите ще бъдат обявени на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“. Голямата награда ще бъде съобщена от почетния гост на събитието Кшищоф Зануси.
Всеки ден от 2 до 9 май в Дома на киното ще има безплатни прожекции на над 60 филми.
В съпътстващата програма на фестивала са включени специални майсторски класове на режисьорите Андрей Паунов и Камен Калев, които ще се проведат на 17 и 24 май.

Велин Манов

Подобни публикации