Националната музикална академия празнува сто години

 Националната музикална академия празнува сто години

С богата музикална, научна и културна програма ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
Основната програма започва на 23 май с голям концерт в зала „България“ с участието на учебните и представителни състави на Академията. В рамките на честването ще се представи още операта “Любовен еликсир” от Доницети, няколко тържествени концерта, майсторски класове, както и две големи академични събития – форумът „100 години НМА“ и срещата на ректорите на академии от Източна Европа през есента. Част от основната програма е и фотографската изложба „Музикалната памет на България“.
Съпътстващата програма обхваща над 15 концерта онлайн и в концертните зали на Музикална акдемия, на сцени на нейните партньори – БАН, НДК, „Квадрат 500“, Театър „София“. Музиканти и формации на НМА ще вземат участие в множество престижни фестивали и културни събития, както и в събития, организирани съвместно с културните институти у нас на Италия, Франция, Швейцария, Чехия и Полша.
По повод 100-годишнината на НМА ще бъдат издадени юбилейна марка и юбилейна монета.

Велин Манов

Подобни публикации