„Нашето тихо местенце“ влиза в киносалоните

 „Нашето тихо местенце“ влиза в киносалоните

От днес документалният филм „Нашето тихо местенце“ от селекцията на Синелибри 2022 ще се разпространява в България. Копродукцията на Франция и България е режисирана от Елица Георгиева.
Елица Георгиева заснема създаването на романа, който белоруското ѝ алтер его Альона Глухова започва да пише за баща си – морски авантюрист, физик и мечтател, изчезнал край турския бряг през 1995 година. Съпровождайки процеса на преодоляване на мъката чрез писане, режисьорката измисля свой собствен визуален език, който засилва напрежението между сън и реалност, поезия и памет.
Действието се развива във Франция, където две млади жени се срещат и сближават заради общия стремеж да овладеят френския език не само като средство за общуване, но и като инструмент за себеизразяване. Филмът разказва историята на едната от тях, Альона, през очите на другата, Елица. Альона иска да напише роман за баща си, който бяга от беларуската диктатура, но изчезва безследно през 1995 година. Със съзнателна деликатност филмът измисля свой собствен език, за да пресъздаде откъслечните „сънувани спомени“, които Альона събира по време на странстванията си из Минск, Барселона, Париж, Ароманш…
Елица Георгиева е родена през 1982 година в София. От 2000 година живее и работи във Франция, където учи филмово изкуство и творческо писане. Посвещава се на широк спектър артистични проекти, съчетаващи кино, литература и мултимедийни пърформанси. През 2017 година режисира документалния филм „Всяка стена е врата“. „Нашето тихо местенце“ е вторият проект на режисьорката след дебюта ѝ с „Всяка стена е врата“.

Велин Манов

Подобни публикации