Невидимите връзки на Теодор Ушев

 Невидимите връзки на Теодор Ушев

От днес документалният филм „Теодор Ушев: Невидими връзки“ се разпространява в киносалоните в цялата страна. Посветен е на световноизвестния български аниматор и визуален артист. Режисьор е Борислав Колев, а сценарият е дело на Мария Ландова.
Копродукцията на България и Канада беше прожектирана с голям успех в рамките на престижния Фестивал на новото кино в Монреал 2022. Авторите получиха почетен диплом и от журито в конкурса за документален филм на Синелибри 2022 „заради задълбочения и многопластов портрет на един от важните съвременни български творци с висок хоризонт и свободен, космополитен дух.“
„Теодор Ушев: Невидими връзки“ проследява пътешествието през времето и пространството на световноизвестния автор на анимационно кино и визуален артист Теодор Ушев – от знаковата 1968 гоина, в която е роден, до наши дни; от родния му Кюстендил до космополитния Монреал; от очите на красива циркова актриса до едни тайни надписи, които мистериозно изплуват в нощна София; от първия му ученически анимационен филм до номинацията за „Оскар“, множеството спечелени фестивални награди и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век.

Велин Манов

Подобни публикации