Неиздавани стихотворения от Виктор Пасков

 Неиздавани стихотворения от Виктор Пасков

Неиздавани стихотворения от Виктор Пасков излизат в луксозно издание със съставители Захари Карабашлиев, Георги Господинов и Иван Ланджев. „Стихотворения“ разкрива за пръв път пред българските читатели най-доброто от непубликуваната досега лирика на Пасков.
Създадени вероятно в края на 70-те и началото на 80-те години, но пазени дълги години в различни тетрадки и папки, част от тези стихотворения са номерирани. Очевидно е, че те са четени от друг човек, който е оставил минималистични бележки и подчертавания. Въпреки това години наред те остават в тайна, докато не са открити от наследниците на Пасков.
Сред черновите в търсене на перфектния стих могат да бъдат открити и любими редове от лириката на други наши поети, като Блага Димитрова и Стефан Цанев – сигурен знак за дълбокото възхищение на един пишещ към друг.
Пропити от ритъма на кротък есенен дъжд, лутащи се между анемичната прегръдка на зимата, отпуснатите ръце на самотата и фаталните строфи на любовта – в темите на този том поезия са закодирани най-съкровените мисли, терзания и търсения не само на твореца, но и на човека Виктор Пасков. И напомнят на виртуозна джаз импровизация – истински шедьовър на гения и сърцето.
В изданието илюстрациите на художника Дамян Дамянов се прокрадват в тих диалог с текстовете. В съчетаването на рециклирани и дорисувани стари фотографии, колажирани с отрязъци от партитури, форми и нашепвания на графични петна и образи, той оставя пътечка, по „чийто многобройни разклонения въображението на читателя да броди само и да намира свои собствени тълкувания.“
Въплъщение на невероятна творческа същност, останала завинаги скрита приживе, истински тайник на друга чувствителност, „Стихотворения“ побира в себе си баладите, „заченати в самота и съмнения“, които се превръщат в най-съкровеното наследство, което Пасков завещава на световната литература.
„Стихотворения“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации