„Нелсон Тигролапов“ учи какво е истинско приятелство

 „Нелсон Тигролапов“ учи какво е истинско приятелство

От Финландия идва много съвременна, вълнуваща и мъдра книга за деца от всички възрасти, която ни учи да се радваме на малките неща, които имаме, да приемаме различните от нас, да ги уважаваме и да ценим приятелите си. Това е романът „Нелсон Тигролапов“ от Лена Фрьоландер-Улф, която не само е автор на текста, но и е нарисувала прекрасни илюстрации към книгата. Книгата отговаря на интересите и потребностите на съвременните деца – в него има необикновени изобретения, тигрица става най-добрият приятел и закрилник на главния герой, двамата се включват в съпротивата на група на смели хора, които се опълчват на тираничен режим и накрая го сриват.
Историята се върти около малкия Нелсон. Той се оказва сам посред нощ на гарата в град, където всички хора бързат твърде много, за да помогнат на непознат. На обърканото и отчаяно момче помага тигрицата Замба, която говори и е преоблечена като човек, за да не плаши минувачите. Изведнъж Нелсон попада в свят, пълен с опасни тайни, фалшиви новини и грандиозни приключения.
Любопитен факт е, че Лена Фрьоландер-Улф пише романа си в началото на любовта си с Шел Вестьо, най-големия писател на Финландия, който е популярен и у нас с трите си бестселъра „Където някъде вървяхме“, „Мираж 38“ и „Небето, жълто като сяра“. Шел е и първият читател на „Нелсон Тигролапов“.
Преводач на „Нелсон Тигролапов“ е Евгения Кръстева. Издава „Изида“.

Велин Манов

Подобни публикации