Непознатата дъщеря на Елена Феранте

 Непознатата дъщеря на Елена Феранте

„Непознатата дъщеря“ е майсторски завършена и въздействаща история от Елена Феранте.
Романът рисува психологически фин портрет на съвременна жена, придружен от задълбочен анализ на трудната и противоречива женска участ. Леда е преподавателка в университета във Флоренция. След като двете ѝ дъщери заминават при баща си в Канада, тя остава сама и решава да си даде няколко седмици почивка. Отива на море, където се сближава с потиснатата неаполитанка Нина и дъщеричката ѝ Елена. В един момент Леда спонтанно открадва куклата на детето – на пръв поглед необясним жест, който ще я върне в миналото, когато в стремежа си към свобода е изоставила тригодишните си дъщери. Ще успее ли Леда, осъзнала егоистичното си поведение, този път да се покаже на висота?
Световната си популярност Елена Феранте дължи на неаполитанската тетралогия, започнала с романа „Гениалната приятелка“. У нас италианската писателка е позната още от 2009 година, когато излиза „Дни на самота”. „Тягостна любов”, „Дни на самота“ и „Непознатата дъщеря“ оформят своеобразна поредица от трилъри на съзнанието, в които семейните взаимоотношения са издълбани болезнено реалистично и дистанцирано, със сурова страст.
„Непознатата дъщеря“ е екранизиран с режисьор Маги Джиленхол. Тя спечели наградата за най-добър сценарий на кинофестивала във Венеция тази година. В главната роля влиза Оливия Колман.
Преводач на „Непознатата дъщеря“ е Тонина Манфреди. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации