„непознатиТЕ“ се завръща с филм за Александър Морфов

 „непознатиТЕ“ се завръща с филм за Александър Морфов

Снимка: Стефан Н. Щерев

Първият документален филм, посветен на един от най-известните български режисьори в света Александър Морфов, ще бъде излъчен премиерно в телевизионния ефир. С него започва тринадесетият сезон на документалната поредица „непознатиТЕ“ на журналиста Георги Тошев.
Филмът, чийто режисьор е Калояна Климентова, разказва за 7-годишното изгнание на Морфов извън България, за разочарованието, гнева, но и за любовта му към театъра и актьорите. „Станах по-самотен. Предадоха ме много хора, но ги разбирам. В такива времена живеем. Станах по-гневен като че ли, но не се отказах от театъра. Той е моето спасение!“, казва Морфов.
Екипът на „непознатиТЕ“ откри режисьора в Плевенския театър, където той репетира спектакъла „Антигона“ по Ануи, с който се завърна на българска сцена, и прекара няколко дни с него, за да улови процеса на случването на един театрален шедьовър.
„Сашо е труден за интервюта, защото е човек на действието, а не на думите. Благодарен съм, че ни допусна с оператора Стефан Н. Щерев. Довери ни се и така попаднахме в един много личен свят, изпълнен със съмнения, творчески и житейски избори“, коментира Георги Тошев.
В следващите епизоди на „непознатиТЕ“ Георги Тошев ще срещне зрителите още с холивудските легенди Джон Малкович и Ханс Цимер, ще ги заведе до Даманхур и Атон, ще разкаже за една забележителна българка в Австрия – Донка Ангъчева, както и за наследството на Хербер фон Караян и мета вселената на Жан-Мишел Жар.
Новият сезон на „непознатиТЕ“ ще започне на 1 октомври по биТиВи.

Велин Манов

Подобни публикации