Нова статуетка на „Златна роза“

 Нова статуетка на „Златна роза“

Фестивалът за българско игрално кино „Златна роза“ ще има нова статуетка по случай неговото 40-то юбилейно издание.
Неин автор е Надежда Розева Тя коментира: „Златната роза е най-красивата от розите, може би защото не съществува в действителност, но съществува идеята и огромното желание да се достигне до нея, да бъде притежавана. Така тя се превъща и в символ на успеха, на изкачването на върха, измерение на най-красивото.
Когато започнах работа по проектите за статуетка, си дадох ясно сметка, че искам да избягам от буквалността и безцелната форма и да визуалзирам стремежа към успеха, вдъхновението и естетиката в една запомняща се, силна и естетична форма, която веднага да създаде асоциация с фестивала и да стане достойна и неразделна част от неговата визуална идентичност. Идентичност се създава трудно, изисква много опит, познания, способност за синтез и създаване на конкретно усещане на малка площ. Но когато тя е успешна, допринася много за стойността на фестивала.
За мен златната роза е и красивата жена в българските народни приказки и фолклор. На пръв поглед банална асоциация, която в контекста на фестивала за българско кино „Златна роза“, асоциирах с музата, която съпътства хората на киното в творческия процес и развява артистично коси, които напомнят за красиво цвете. Един завършен, обобщен образ на успеха, който носи в себе си нежността на розата и златото като постижение, а не като самоцел. Образ, в който съпротивата на вятъра показва и посоката, водейки след себе си тези, които са намерили пътя.“
Статуетката е висока 26 сантиметра и тежи 2,5 килограма.

Велин Манов

Подобни публикации