Нови интригуващи филми на Киномания

 Нови интригуващи филми на Киномания

Хавиер Бардем в кадър от филма „Добрият шеф“

Почитателите на седмото изкуство могат да бъдат доволни от новите заглавия на Киномания. Въхновяващи продукции са включени в програмата на кинофорума.
„Добрият шеф“ е на режисьора Фернандо Леон де Араноа с участието на Хавиер Бардем. В центъра на историята е собственик на компания в провинциален град. Той очаква посещение на комисия, която трябва да му даде награда за бизнес постижения. Но се оказва, че работниците заговорничат срещу него. Той е е твърдо решен да изглади проблемите в компанията си и да възстанови баланса, каквото и да му струва това. „Добрият шеф“ е качествена смесица от черен хумор, патос и режеща сатира, а Бардем е блестящ в ролята на добронамерения, но всъщност егоистичен шеф, който постепенно пропада до отчаяние и лудост.
„Маестро Енио Мориконе“ на Джузепе Торнаторе е документален филм за живота и творчеството на легендарния филмов композитор. Той представя Мориконе чрез дълго интервю, проведено от Торнаторе в последните години преди смъртта на Мориконе, разговори с режисьори, за чиито филми е писал музика, сред които: Бернардо Бертолучи, Ролан Жофе, Терънс Малик, Оливър Стоун, Виторио Тавиани, Куентин Тарантино и самия Торнаторе, музикални и архивни кадри. „Маестро Енио Мориконе“ се стреми да разкрие по-малко известни страни от личността на композитора. Интересна е неговата страст към играта на шах, която по мистериозен начин е свързана с музиката му. А също и включването на автентични звуци във филмовите му партитури, като воя на койот в „Добрият, лошият и злият“, както и постоянното му експериментиране.
В програмата на фестивала са включени още два филма, свързани с големи имена в музиката. Възходът на соул легендата Арета Франклин е във филма „Респект“ на режисьора Лизъл Томи. Филмът е с участието на Дженифър Хъдсън и Форест Уитакър. Публиката ще се наслади и на мюзикъла „Сърцето ми танцува“ с режисьор Начо Алварес, който е с песните на италианската и испанска поп икона Рафаела Кара, отишла си през юли тази година.
Още едно вълнуващо заглавие е „Чичо Коледа“. Родната продукция получи Награда на публиката на фестивала „Златна роза“ във Варна и Наградата на град Варна на фестивала „Любовта е лудост“. Режисьор е Ивайло Пенчев, а в ролите влизат Филип Аврамов, Малин Кръстев, Симона Халачева, Васил Банов, Стефан Денолюбов, Свежен Младенов, Китодар Тодоров, Меглена Караламбова и Аня Пенчева. В центъра на сюжета са двама персонажи: дете, което мечтае да има семейство и мъж, облечен като Дядо Коледа, който е загубил самоличността си. Историята заплита съдбите и на таксиметров шофьор и момиче, готово на всичко, за да осъществи мечтата си. В лавината от комични ситуации всеки търси онова, за което жадува най-много – семейство, идентичност, прошка, любов, съчувствие, приятелство. Няма как желанията им да не се сбъднат, стига да повярват в Чичо Коледа.
Киномания е между 18 ноември и 2 декември.

Велин Манов

Подобни публикации