Ново издание на „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров

 Ново издание на „Хайка за вълци“ на Ивайло Петров

След като дълго отсъства от книжарниците, знаковият български роман „Хайка за вълци“ от Ивайло Петров се появява в ново издание.
Публикуван за пръв път през 1986 година, романът на Ивайло Петров разказва драматична смесица от семейните истории на няколко български рода, в които завистта, страстта и жаждата за власт пораждат конфликти, помитащи цели поколения.
В заснежена зимна вечер край едно село група мъже тръгват на хайка за вълци. Но отворените рани, неразчистените сметки и натрупаната омраза между персонажите предвещават един далеч по-зловещ лов. Лов, търсещ отплата за отдавна заровени в миналото грехове, който изважда на повърхността най-първичните човешки емоции. Защото когато вълците излязат от гората и се преселят в душите на хората, последиците са жестоки.
Мащабна, мрачна и трагикомична, „Хайка за вълци“ е общочовешка сага, която отразява болезнената действителност на превратен период за българската история – този от края на Втората световна война до средата на 60-те години. С несравним размах и майсторство Ивайло Петров създава блестяща хроника на нравствените промени, травмите и жестокостите, които настъпват в българското село в резултат на нововъведените политики на комунистическата партия. Чрез многопластовата си галерия от характери и различни гледни точки авторът представя един колкото обществен, толкова и личен философски портрет на българския бит и душевност. Романът поглежда към историята през съдбата на обикновения човек и се превръща в откровена творба за бремето на паметта, изгубеното щастие и порива за свобода.
„Хайка за вълци“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации