Ново пространство за съвременни изкуства

 Ново пространство за съвременни изкуства

Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ започва да се пълни със съдържание тази есен.
Той се намира в бившата топлоцентрала на НДК, построена през 80-те години на миналия век. Архитектурната трансформация на сградата започна преди две години след провеждане на международен конкурс, спечелен от Мариана Сърбова. В преустройството ѝ участват още екип от български артисти и чуждестранни експерти. Изграждането на „Топлоцентрала“ следва устойчивите практики на подобни центрове в Берлин, Париж и Нант.
„Центърът за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ е първата мащабна инициатива на независимата арт сцена, подкрепена от общинската администрация и чуждестранни културни институти и мрежи. Неговата основна функция ще бъде да представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата арт сцена – българската, европейската и световната. Създадохме условия за съвместна работа на български и чуждестранни артисти чрез резидентни и обменни програми. Предвиждаме много дискусионни, образователни и междусекторни събития“, споделя независимият театрален режисьор Веселин Димов, временно изпълняващ длъжността директор на „Топлоцентрала“.
Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс „Гарнизонно стрелбище“ и Перловската река. Разположена в парк и до река, „Топлоцентрала“ ще работи в синергия със заобикалящата я среда, като показва нови социални и екологични практики. Сградата ще бъде достъпна за хора от всички възрасти и социални групи. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, пространството разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с обособен център за чуждестранни артисти.
„Топлоцентрала“ ще функционира и като място, в което могат да гостуват фестивалите на всички съвременни изкуства у нас.

Велин Манов

Подобни публикации