Номинации за наградите „Перото“

 Номинации за наградите „Перото“

Ясни са номинираните за седмите литературните награди „Перото“.
В категория „Проза“ ще се състезават „Прекъсването на Самсара“ на Елена Алексиева, „Вечерна сватба“ на Иван Станков и „Телогинариум“ на Ясен Григоров. Претенденти в категория „Поезия“ са Виктор Самуилов с „Аорист“, Владимир Левчев с „Писмо в небето“ и Надежда Радулова с „Малкият свят, големият свят“. В „Детска литература“ нарадата ще си оспорват Зорница Христова с „Нарисува за децата“, Сотир Гелев с „Приспивни песни за феи и чудовища“ и Тодор Петев с „Един ден в музея“. „Чакам в кафенето“ на Биляна Генова, „Ела и ме спаси“ на Емилия Милчева и „Отвор“ на Румен Павлов са кадидатите в категория „Дебют“. При „Превод от български на чужд език“ номинирани са Виктория Лефтеров, Джузепе дел Агата и Рейнал Перес Васке.
По традиция ще бъде връчена и Награда за цялостен принос към българската литература. Тази година ще бъде присъдена извънредна, посмъртна награда за цялостен принос към българския литературен контекст на неотдавна напусналия ни поет, критик и преподавател Марин Бодаков.
Журито е в състав: проф. д-р Светлана Стойчева-Андерсон, Теодора Димова – носителка на Награда „Перото“ 2020 г. в категория „Проза“, Силвия Чолева, Белослава Димитрова – носителка на Награда „Перото“ 2020 г. в категория „Поезия“ и доц. д-р Дарин Тенев.
Наградите „Перото“ са на 2 ноември в литературен клуб „Перотои ще се излъчват онлайн.

Велин Манов

Подобни публикации