Номинираният за шест „Оскара“ „Тар“ идва на СФФ

 Номинираният за шест „Оскара“ „Тар“ идва на СФФ

София Филм Фест дава възможност на любителите на класното кино да се насладят на поредния шедьовър. „Тар“ е режисиран от Тод Фийлд и е с участието на Кейт Бланшет. Филмът беше номиниран в шест категории за наградите „Оскар“ – оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство, режисура (Тод Фийлд), актриса в главна роля (Кейт Бланшет) и най-добър фим за 2022 година.
Преди няколко дни Мартин Скорсезе коментира пред IndieWire, че след като е видял „Тар“, облаците, в които е обвито бъдещето на киното, са се разсеяли. Надали има по-сериозно признание за новата творба на Тод Фийлд, вече удостоена с наградата за най-добра актриса във Венеция 2022, „Златен Глобус“ за най-добра актриса в драматичен филм, повече от 50 награди и над 200 номинации от различни филмови форуми в цял свят. Няма колебания – Кейт Бланшет извайва своята поредна несравнима роля, която вероятно ще ѝ осигури трети „Оскар“.
„Тар“ е разказ за световно известната диригентка Лидия Тар. Предстои ѝ издаването на нова книга и живо изпълнение на прочутата Пета симфония на Малер, която ще ознаменува върха на нейната впечатляваща кариера. През следващите седмици обаче на бял свят излизат „призраци“ от миналото на Тар и нейният личен и професионален живот започва да се разпада безвъзвратно. „Тар“ е изпепеляващо изследване на властта и нейното въздействие и устойчивост в днешното общество.
След опита, които трупа през 80-90-те години на ХХ век като актьор, Тод Фийлд пише сценариите и режисира два пълнометражни филма в новия век – „В спалнята“ (с пет номинации за „Оскар“) и „Малки деца“ (с три номинации за „Оскар“). Шестнайсет години по-късно, Фийлд поднася за първи път в конкурсната програма във Венеция експлозивния „Тар“.

Велин Манов

Подобни публикации