Нощ на европейското кино

 Нощ на европейското кино

В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа под името „Нощ на европейското кино“.
В София филмът е „Мартин Идън“ на режисьора Пиетро Марчело, носител на наградата за най-добър актьор Купа Волпи от Венеция ’19 (за изпълнението на Лука Маринели в ролята на Мартин Идън), носител на „Давид на Донатело“ за най-добър адаптиран сценарий, на наградата „Платформа“ от Торонто ’19, с номинации за най-добър филм, сценарий, режисьор и актьор (Лука Маринели) на Европейските филмови награди ’20. В Каварна ще се прожектира „Туве“ на режисьора Зайда Бергрот. Във Велико Търново зрителите ще се насладят на „Кръстницата“ на режисьора Жан-Пол Саломе.
„Нощ на европейското кино“ е четвъртото издание на проект, създаден по инициатива на Програма Творческа Европа – Медиа, в партньорство с Европа Синемас. На всяко от събитията домакини са киносалони, които принадлежат на паневропейската верига Europa Cinemas. Те представят филми, получили подкрепа от Програмата в последните две години. След прожекциите ще се проведат разговори с представители на творческите екипи на филмите или с филмови специалисти-кинокритици. Целта на проекта е да представи на гражданите подкрепата, която осъществява реално Европейския съюз за създаването на нови кинотворби. Едно от най-важните действия е осигуряването на допълнителна финансова опора в реализирането на разпространението на европейските филми извън държавите, в които са произведени, особено в пандемичната ситуация, в която се намират Европа и светът в последните две години. Всяка година стотици филми могат да бъдат гледани от публиката в цяла Европа.
„Нощ на европейското кино“ е на: 6 декември в кино „Петър Слабаков“ в Каварна, 7 декември в Дома на киното в София и 10 декември в кино Palace във Велико Търново.

Велин Манов

Подобни публикации