Нощ на ужасите в „Блясъкът на черната усмивка“

 Нощ на ужасите в „Блясъкът на черната усмивка“

Касандра Коу представя екзотичен прочит на класическата история за обитаваните от духове къщи в романа си „Блясъкът на черната усмивка“.
Как изглежда предбрачната нощ на мечтите ви? Споделена ли е с приятелите ви от детството? А включва ли екзотична дестинация, съмнителни решения и малко „здравословен“ адреналин? В хорър новелата „Блясъкът на черната усмивка“ американската писателка с малайзийски корени Касандра Коу ни кани да се присъединим към едно сватбено пътешествие, в което обаче празненството взима неочакван и ужасяващ завой.
Мечтаната сватба на Талия не включва цветя и позлатени покани, нито първи сватбен танц под залязващото слънце. За нея и бъдещия ѝ съпруг мечтаната сватба включва изоставено японско имение от епохата Хеян, мистични легенди и костите на една отдавна погребана невеста. А приятелите им са готови да споделят този специален миг с тях, в очакване на нещо зловещо и мрачно. Една нестандартна вечер, предвидена за силни емоции, игри и стари познати много бързо се превръща в кошмар – ала не поради очакваните причини. Всеки един от гостите на сватбата е пристигнал със своите собствени призраци, стари тайни, афери и незараснали рани и никой от тях не изглежда в особено добри отношения с другите. Същевременно зловещите тайни на имението, зад чиито стени пъплят най-прокобните митични същества, се разгръщат и въвличат героите във вечер на болка, уязвимост и ужас.
Касандра Коу поднася един поетичен и съблазнително примамващ разказ за дълбините на човешкото отчаяние, който съпоставя ужасите на реалния свят с кошмара на свръхестественото. Кратка, но ефективна, новелата представя реалистичен поглед към психичните заболявания и разрушените приятелски взаимоотношения.
Преводач на „Блясъкът на черната усмивка“ е Зорница Русева. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации