Нямата рече: сърцето що дума, право е

 Нямата рече: сърцето що дума, право е

„Нямата рече: сърцето що дума, право е“ е втора книга на Галина Танева. Тя излиза на пазара, за да разкаже една чудотворна приказка за българското.
Заедно с красивата любовна история на двама млади влюбени, сред страниците на романа оживява и една особена мисия – да съхрани и запази за поколенията отпечатъка на един отиващ си свят. Неговите думи, отдавна потънали във времето, песните, непети от много години наред; ястията, неслагани на трапезата отдавна. Бисери, които живеят само в спомените на малкото останали баби в село Устрем, където е живяла и израснала Галина Танева.
Когато се връща в родното село на майка си, за да разпръсне праха ѝ, Ния няма намерението да се задържа дълго. Родена на хиляди километри от българските планини – в добре подредения, логичен и милионен Лондон – младата жена за пръв път истински се потапя в хаотичната свобода на мястото, към което майка ѝ винаги е изпитвала особена обич. Докато урежда въпроса с погребението, Ния малко по малко опознава китното селце и неговите чудати обитатели, чиито странен и трудноразбираем диалект е толкова различен от българския, който е свикнала да чува у дома. Един ден обаче на гроба на нейната прапрапрабаба Ния се случва нещо странно… Някак си тя се пренася далеч назад във времето – в живота на своята съименница. Озовала се в свят, който не познава, Ния ще трябва да научи повече за собствената си родова история, да опознае дълголетните традиции и обичаи на селото и да открие нова част от себе си. Част, която ще ѝ помогне да се освободи от болката, дълго трупана в душата ѝ. Нейни спътници и наставници по време на това духовно пътешествие към миналото ще бъдат Велика Нямата, прозорлива билкарка, събрала в себе си цялата вековна мъдрост на народа ни, и отец Никола, добронамерен свещеник, който милее за съдбата на съселяните си. А Ния ще трябва сама да намери отговора на въпроса как е възможно да усеща всичко около себе си толкова близко, при все че идва от коренно различен свят?
Нежен и проникновен, докосващ и мъдър, романът е завладяващ разказ, чийто напевен и познат ритъм се лее с неравноделния такт на българската душа.
„Нямата рече: сърцето що дума, право е“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации