„Няма далечни места“ носи магията на Италия

 „Няма далечни места“ носи магията на Италия

Двама мъже трябва да спасят ренесансови шедьоври сред вихъра на Втората световна война в романa „Няма далечни места“ от италианския писател Франко Фаджани.
Април 1944 година. Професор Филипо Кавалканти е изпратен от Рим в Южен Тирол, за да провери пратка с произведения на изкуството, която ще отпътува за Германия. Професорът е обран, но скоро отново се натъква на крадеца – Куинтино, беден младеж, заточен в Южен Тирол и принуден да работи като автомонтьор за германците. Заради несигурната ситуация в страната и опасността, която ги заплашва, те решават да избягат заедно и да върнат обратно в Рим произведенията на изкуството, сред които има картини на велики ренесансови художници. Недоверието между двамата толкова различни мъже бавно прераства в уважение, когато практическите умения на Куинтино и мъдростта на Кавалканти им помагат да оцелеят при сблъсъка с фашисти, престъпници и партизани. Но дори и в Рим ценният товар не е в безопасност.
Красивите италиански пейзажи, събудени от идването на пролетта, и реалните исторически факти, свързани със заграбването на културни ценности от германците, са фонът на тази история за стойността на приятелството.
Франко Фаджани живее в Милано. Работил е като репортер в най-горещите райони на света. Носител е на няколко литературни награди. С романа си „Поддържането на сетивата“ той печели наградите Premio Parco Majella 2018, Premio Letterario Città delle Fiaccole 2018 и Be Kind Award 2019. С „Пазителят на Черешовия хълм“ той спечели наградата на Римските библиотеки за 2019 година и наградата il Premio Selezione Bancarella за 2020 година. Всичките му книги са публикувани.
Преводач на „Няма далечни места“ е Ваньо Попов. Издава „Книги за всички“.

Велин Манов

Подобни публикации