Обекти на тежестта

 Обекти на тежестта

„Обекти на тежестта“ е самостоятелната изложба на Александър Лазарков.
Младият визуален артист поставя под въпрос понятието за „тежест“ както във физичен, така и в метафорично-психологически смисъл. Доколко самите ние сме зависими от физичните явления, доколко ги разпознаваме и доколко ясна е взаимовръзката ни с тях? Произведенията са резултат от множество експерименти с материали, техники и предизвикателствата на техните (не)възможни взаимодействия. Като един изобретател, Александър Лазарков ни повежда по пътя на неподозираните сигурни неща.
По неговите думи: „Тази експозиция е вдъхновена от написаната през 1915 година „Теория на относителността“ от Алберт Айнщайн. Всеки ден се потапяме в свят, изпълнен с изкушения за нашето възприятие, което е готово като гъба да попие от всичко. От тук идва и въпросът: Какво наистина виждаме и защо го виждаме? Надали някога ще разберем целия отговор на този въпрос. Но, за да се опитаме частично, ни трябват основните принципи, константни и променливи, които да ни обяснят случващото се около нас. Именно тук идва теорията на Айнщайн и как тя поставя гравитацията като една от константите в нашата Вселена. Идеята, че всичко около нас има маса, а когато масата е определяща, всичко останало бива водено от нея…В изложбата визуализирам основни принципи и взаимодействия между тежестта, обектите, подвластни на нея, и тяхната аналогия с нас самите. Всичко е обект на тежестта, но най-вече ние и това, на което ние придаваме тежест и значение. От там се поражда и въпросът кое ние намираме за тежко и дали говорим за физична или метафорична тежест?“
Александър Лазарков завършва специалност „Графика“ в Националната Художествена Академия. Вълнува се от експериментирането с идеи и изразни средства, непрестанно изненадва с нови подходи и интерпретациии на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. През 2020 година печели конкурса Cubos del tentaciones в Билбао. Той е и един от резидентите в Little Bird Artist Residency в село Лещен през 2020 година През 2021 година е номиниран за престижната награда за млади художници БАЗА.
„Обекти на тежестта“ ще бъде между 3 и 20 май в Little Bird Place.

Велин Манов

Подобни публикации