„Обещания“ на Аманда Стерс

 „Обещания“ на Аманда Стерс

Излезе от печат „Обещания“ на Аманда Стерс. Той представлява равносметка на един привидно пълноценен живот, белязан от раздвоение между две родини, два езика, две имена и две същности на героя, които той така и не успява да съвмести и примири.
Романът ни запознава с Александър, наричан Сандро, единствено дете на Виторио, потомък на богата италианска фамилия, и на французойка от скромен произход. След всяко сияйно лято, прекарано в разкошното италианско имение, идва печална зима в невзрачния парижки апартамент. Прекрасно детство, пълно с обещания за бъдещи щастливи дни, но Сандро е едва десетгодишен, когато животът му се преобръща. Мъжът, в който той предстои да се превърне, ще мине през безброй съмнения, колебания, мимолетни наслади, огорчения и бягства, обречен непрестанно да се разминава със самия себе си, а и с голямата любов, озарила цялото му битие. Прекалено обсебен от утрешния ден, за да може да усети прелестта на днешния, Сандро си дава сметка, че човек постоянно се заблуждава, представяйки си какъв ще бъде животът.
Аманда Стерс, псевдоним на Аманда Кефелек Маруани е френска писателка, сценарист и режисьор. Автор е на повече от десет романа, преведени на четиринайсет езика, сред които „Моето място на снимката“, „Мадлен“, „Остатъкът от нашия живот“, театрални пиеси, творби за деца. Адаптира за голям екран и режисира няколко от романите си, сред които „Ще ти липсвам“ (2009), „Светите земи“ (2017) и „Обещания“ (2021). Живее в Лос Анджелис с двете си деца от актьора Патрик Брюел.
Екранизацията на романа е част от програмата на осмото издание на тазгодишни Международен кино-литературен фестивал Синелибри, който ще се проведе между 8 и 30 октомври.
Преводач на „Обещания“ е Красимир Петров. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации