Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят

 Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят

Мартиан Табаков представя експозицията си „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“.
В последните няколко години той се утвърди като едно от младите имена в съвременната скулптура в България. Получава класическо академично образование в Националната художествена академия, като развива своята работа в посоката на съвременното изкуство и интерес към обекта, материала, инсталацията. Произведенията му се разгръщат в пространството и създават смислова среда от множество отделни фигури и фрагменти.
Настоящата изложба е свързана с идеята за архитектура на човешкия свят и на човешкото, както и нейните възможни трансформации и превъплъщения. Една част от представените творби авторът представя предварително в своето ателие през месец август тази година. По този начин, той изгражда задълбочена комуникация с публиката и надгражда първоначалната идея. Той включва нови твоби, специално създадени за изложбата, като разгръща първоначалната си концепция.
В изложбата се виждат антропоморфни керамични фигури поставени върху китеници или пък вписани в структури от метални кубове; дървета, изградени от жив (дървесен) материал, сглобени от отделни фагменти/парчета в загатнато кубистичен план в пространството; колони, наподобяващи натрупан органичен материал от гипс със солидни квадратни основи от бетон. Макар и хармонично поднесени на зрителя, съчетанията на всички тези елементи са неочаквани и контрастни.
За „Обстоятелствата, които създаваме, са тези, които ни променят“ авторът казва, че „в стремежа си да създадем все по-удобни и по-удобни условия за нашето битие, се отказваме от естествените си способности да се справяме с живота“. Изложбата е огледало на човешкото отчуждение и самота, скрити зад концепцията за комфорт.
Изложбата ще бъде между 25 октомври и 4 декември в галерия „Васка Емануилова“.

Велин Манов

Подобни публикации