Осъвременен вариант на пиесата „Госпожица Юлия“

 Осъвременен вариант на пиесата „Госпожица Юлия“

Антон Угринов поставя осъвременен вариант на пиесата „Госпожица Юлия“ от шведския драматург и писател Аугуст Стриндберг.
Режисьорът коментира: „Аугуст Стриндберг пише пиеса, чието действие се развива в средата на лятото, на Еньовден. На този празник хората разполагат с неограничена свобода за една нощ. За тази една нощ всички семейни връзки, всички морални норми са отменени. А когато слънцето изгрее, празникът свършва и всеки участник е длъжен да се върне към своя стар живот. Не, няма да разказвам целия сюжет на пиесата. Първо, защото няма да е интересно и второ, защото сюжетът е само повод. Той е само на повърхността, онази обективна осезаема реалност, която всъщност е плетеница от многообразни причини и следствия, но всъщност няма как да бъде разбрана, ако изхождаме само от видимото. Защото човек е нещо много повече от „само видимото“, не е ли така? Нашата цел бе да видим нашия вътрешен свят, който е невъзможно да се постави като спектакъл. Тази цел е непостижима – до нея можеш само да се доближиш. Всеки през своята гледна точка и може би, ако сме успели и зрителят ще „види“ представлението в себе си и сам ще завърши тази жестока и едновременно с това красива история, наречена „Госпожица Юлия.“
Участват Виттория Николова като госпожица Юлия, Боян Младенов е Жан, а Лиляна Шомова – Кристин.
Стриндберг засяга основни теми като тези за брака, за интимните отношения между мъжа и жената, исторически теми и др. Известен с отрицателното си отношение към жените, Стриндберг изявява враждебно отношение изобщо към хората, като критикува остро техните недостатъци.
Антон Угринов е театрален режисьор, преподавател по Актьорство за драматичен театър в екипа на проф. Атанас Атанасов в НАТФИЗ и в Актьорски школи МОНТФИЗ. Завършва две висши образования в НАТФИЗ. Магистърска степен по режисура за драматичен театър в класа на проф. Красимир Спасов и бакалавърска степен по актьорство за драматичен театър в класа на проф. Стефан Данаилов.
„Госпожица Юлия“ ще бъде на 19 и 20 март, 2 и 30 април в театър „Възраждане“.

Велин Манов

Подобни публикации