Отношенията между САЩ и Русия в „Безумие и слава“

 Отношенията между САЩ и Русия в „Безумие и слава“

Книгата „Безумие и слава“ от Тим Уайнър разглежда шпионаж, саботажи, дипломация и фалшиви новини в политическата война между САЩ и Русия за господството над света.
В продължение на 75 години двете суперсили се борят за господстваща роля на световната карта. И ако през XX век Америка печели дългата война и известно време изглежда сякаш триумфът ѝ може да е траен, в началото на XXI век Русия отвръща на удара под ръководството на амбициозния Владимир Путин. А действията му трябва да бъдат внимателно проследени. Във впечатляващото изследване „Безумие и слава“ многоуважаваният журналист и носител на „Пулицър“ Тим Уайнър проследява развитието на десетилетната борба между двете световни суперсили – САЩ и СССР, както и към новото прераждане на съветската империя.
Историята на политическата война между двете държави се корени в края на Втората световна война. Съперничеството се разгаря навсякъде – Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия изток, Европа. Воюва се за ресурси, за влияние, за позиции, необходими сега и за в бъдеще.
„Безумие и слава“ обхваща различните етапи на битката между двете Велики сили – от посяването на семената на бъдещото противоборство, през паравоенните мисии през 50-те години на XX век, годините на Студената война, периода на неоспорима американска доминация, който приключва с атентатите от 11 септември, до новото яростно противопоставяне през XXI век – областта на пропаганда и фалшиви новини се превръща в най-важното бойно поле на планетата.
На основата на редица източници, Уайнър показва как новият агресивен подход на Путин довежда до пряко вмешателство в изборите в Америка и до успех на удобен за него президент. Книгата е история на близкото минало с фокус върху настоящето и с призив за бъдещето – политическата война може да нанесе огромни поражения без нито един изстрел. И залозите в нея стават все по-големи, а демокрациите – все по-уязвими пред своите безмилостни авторитарни врагове.
Тим Уайнър е носител е на най-престижната награда за журналистика „Пулицър“ и на националната литературна награда на САЩ за книгата „Наследство от пепелища: Историята на ЦРУ“, издадена и у нас през 2009 годдина. Като кореспондент на „Ню Йорк Таймс“ следи дейността на ЦРУ, ФБР и Пентагона във Вашингтон и е военен репортер в Афганистан, Пакистан, Судан и много други държави в продължение на почти 20 години. Преподавател е по история и творческо писане в Принстънския университет и в Колумбийския университет в Ню Йорк.
Преводач на „Безумие и слава“ е Цветана Генчева. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации