Изхвърлиха „Майка“ от номинациите за „Оскар“

 Изхвърлиха „Майка“ от номинациите за „Оскар“

Българският претендент за „Оскар“ „Майка“ е отхвърлен от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ. Това написа във Фейсбук режисьорката Зорница София Попганчева. Директорът на Националния филмов център Петър Тодоров ѝ е съобщил неприятнта новина, след като в НФЦ вчера е получено писмо от Акадeмията, в което пише, че в „Майка“ има няколко минути повече английска реч от допустимите 50% за „международен филм“ (international feature), в която категория е номиниран.
Зорница София коментира новината в профила си във Фейсбук: „Розовият облак с Оскарите и мечтите по тази тема приключиха за нас снощи. Стана с обаждане от най-деликатния директор на НФЦ, 5 минути след като е получил писмо от Академията до НФЦ, че нашият филм „Майка“ има към три-четири минути повече английска реч от допустимите 50% за „международен филм“ (international feature). Според тези сметки, не сме международен филм, въпреки международния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години. Приемем тази изненада, но бих искала отново да благодаря за селекцията на многоуважаемата комисия, че ни избра за българско предложение за Оскарите 2023, интересувайки се от качествата филма.
Да припомня, че никъде на сайта на Академията не се обяснява „как точно“ се измерва тази реч, и след като им писахме най-учтиво да ни упътят – субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с „времетраене“ и двама души от екипа ми, с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат, а именно – единият с 30 секунди а другия колега с 1:35 повече за „non-English speech” тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме „Майка“ по живо по здраво като „международен филм“ с международен и не-американски екип.
Да пожелая на следващия български филм, който покрива тези технически изисквания голям успех! Защото трябва да имаме български представители на всяко едно значимо филмово събитие и защото колкото повече български филми се гледат по света, по-леко е за идващите в бъдеще.“
Срокът за кандидатстване за международен филм за „Оскар“ е 3 октомври, така че все още е възможно „Майка“ да бъде заменен от друг филм. От НФЦ съобщиха, че вече известната комисия ще се събере на ново заседание и ще преразгледа останалите кандидатури, за да излъчи ново българско предложение.

Велин Манов

Подобни публикации