От вандализъм до изкуство

 От вандализъм до изкуство

С българската премиера на документалния филм за графити „Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена” започва поредицата от събития „От вандализъм до изкуство“.
Програмата включва още специалното гостуване в страната на стрийт арт легендата Мистър Джун. Той ще е един от четиримата водещи на майсторски клас с 20 предварително избрани млади български художници, а след това ще изрисува една стена в центъра на София в отличителния си стил. Лектори в майсторския клас ще бъдат още: Алекс Поуп –мениджър на образователната програма на Музея за улично изкуство и графити STRAAT и известния испанския графити артист и изследовател Хавиер Абарка, който ще се включи онлайн. Кураторът на музея STRAAT Дейвид Роус ще пристигне също в София и ще се включи в майсторския клас.
„Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена” е първият филм, който проследява отблизо историята на графити сцената на Амстердам и днес се счита за задължителен за всеки истински фен на графитите и стрийт арта. Съчетавайки редки архивни кадри с актуални интервюта с „кралете и кралиците“ на сцената, лентата разказва увлекателно и многостранно за зараждане на графитите в холандската столица в края на 70-те, през навлизането на хип-хоп културата през 80-те, до средата на 90-те години на миналия век.
След филма ще се дискутира с екипа на Sofia Graffiti Tour, Алекс Поуп и Дейвид Роус.
Прожекцията на филма ще бъде на 8 септември в Дома на киното, а проявите ще продължат до 11 септември.

Велин Манов

Подобни публикации